Problem- afklaring- og behandling
Problem afklaring er styrende for behandlingen: Hvis opgaven ikke er defineret og forstået, så kan opgaven ikke løses tilfredsstillende. Problemafklaringen er nødvendig for, at finde den rette behandling. Problem afklaring og behandlings-tilrettelæggelse er afgørende for en vellykket behandling. Terapi vs. rådgivning og sparring: Det afgørende ligger i detaljen. Nogle klienten har forberedt en længere forklaring af deres problemer og udfordringer. Klienten forventer på den baggrund, at psykologen kan tilbyde “værktøjer” og “redskaber” til løsning af deres problemer. Sidstnævnte er ikke terapi, men har karakter af rådgivning og sparring. I forhold til problemer der kræver terapi, vil rådgivning og sparring være utilstrækkeligt, og klienten bliver ikke hjulpet.
Hvad er terapi?
En detaljeret og nuanceret tilgang er afgørende i terapi, både i problemafklaringen og i behandlingen. Klienten og psykologen samarbejder om, at afdække klientens problemstillinger. Samt prioritering- og behandling- af klientens problemer. Nogle gange bliver dine problemer afklaret forholdsvis hurtigt, andre gange vil problemafklaringen være en integreret del af den terapeutiske proces. Problemafklaringen svare til koordinaterne eller destinationen på en GPS. Hvis klientens problem ikke er klar, så har vi ikke noget at styre efter i terapien. Terapien tager afsæt i klientens problemer og udfordringer, hvilket skal afklares fra starten. Men problemafklaring er også en del af den videre terapeutiske proces. Terapien består af en fortløbende analyse og refleksion, i forhold til klientens problemer og udfordringer samt løsning her af. Terapien foregår som en dialog imellem klienten og psykologen på den måde, at Klienten og psykologen taler på skift.
Kan du stole på dine følelser?
Følelser er vejledende og ikke altid retvisende: Følelser må ikke tages for pålydende og følges ukritisk. Spørgsmålet er, hvad forårsager de følelser du oplever? I behandlingen skal du lære, hvordan du sikre dig en retvisende forståelse af årsagerne til dine følelser, for på den baggrund, at kunne udøve følelses-håndtering og følelses-regulering. I terapeutiske problemstillinger er følelserne ofte mere vildledende en vejledende. Du skal være motiveret for en detaljeret og nuanceret analyse og refleksion vedr. årsagerne til dine følelser.
Følelsesmæssige problemer
Er ofte forårsaget af dine relationer til andre: Hvis du ser situationen klart og i overensstemmelse med virkeligheden, så vil du have bedre mulighed for, at vide hvad du skal gøre. De følelsesmæssige problemer der føre til, at du søger terapi skyldes ofte uklarhed og usikkerhed mht. årsagerne til dine følelser. Derfor er gennemsigtighed og transparens i dine relationer til andre vigtigt, og det er derfor relevant, at arbejder med indsigt i din kommunikation og fx lærere forståelseskontrol og realitetstestning i relation til andre mennesker. I terapien, kan du få hjælp til analyse og refleksion vedr. årsagerne til dine følelser. De følelsesmæssige problemer man arbejder med i terapi er ofte forårsaget af de relationer man indgår i.
Opstart i terapi mht. problem og behandling:
Når du starter i terapi bliver der ofte spurgt til civil stand, dvs. parforhold og børn, samt uddannelse og arbejde. Den del tager almindeligvis fra 3 til 5 minutter. Herefter fokuseres der på dine problemer og udfordringer samt afklaring her af, hvilket er afgørende for tilrettelæggelsen af behandlingen. Behandlingsplan: Det aftales, hvordan du og psykologen skal arbejde med dine problemer og udfordringer i terapien. En væsentlig del af den terapeutiske proces, består i en yderligere afklaring og præcisering af dine problemer og udfordringer. Samt psykologens støtte og hjælp til, at håndtere og klare dine problemer og udfordringer. I terapi er der ofte et større fokus på afklaring og nuancering af årsagerne til dine problemer og udfordringer, da det nævnte er kardinalpunkter i terapeutiske problemstillinger. Det er karakteren af de problemer og udfordringer, der er afgørende for, om det er terapi eller rådgivning og sparring der hjælper dig bedst.
Samt inspiration til af finde en god Psykologklinik
Sider:
- 1
- 2